Declarația îi aparține Alinei Lazăr (foto), câștigătoare, alături de alți șapte NEETs români, a granturilor de 25.000 de euro pentru începerea unei noi afaceri, oferite ca o continuare a proiectului RAISE Youth în România.

La vizita de studiu a partenerilor bulgari, pe care țara noastră a găzduit-o între 26 și 29 august 2022, au fost prezenți 13 NEETs din partea României, directorul executiv al ”AUR” (Asociația Națională a Specialiștilor în Resurse Umane), Ioana Mănăilă, coordonatorul proiectului în regiunea Vrancea, Atena Chiriac, furnizori de cursuri, experți, mentori, voluntari.

Echipa din Bulgaria, în frunte cu Stanimira Hadjimitova, coordonatorul de țară, a reunit voluntari, un artist vizual, contabilul, un expert în turism și alți membri din conducere.

Toți tinerii NEETs români cu care am stat de vorbă au amintit, cu mândrie, de susținerea și deschiderea de care au avut parte pe întreg parcursul proiectului.

Participanții la eveniment s-au declarat impresionați de dedicarea gazdelor, prezența lor, de faptul că au fost neobosite.

Râsul, voia bună, creativitatea, relaxarea, implicarea au fost ingredientele principale în experiențele de grup: atelierele de mulaje în ceramică, pictură (ambele coordonate cu pasiune de Nicușor Chiriac), țesut tradițional și la degustarea de dulciuri tradiționale, activități care s-au desfășurat în Centrul Demo din Păunești și care i-au captivat pe cei prezenți.

Invitații au avut parte de un exercițiu de cunoaștere și încălzire, înaintea prezentării rezultatelor din proiect, obstacolelor întâlnite și soluțiilor implementate în cele două țări, schimburilor de bune practici Bulgaria – România, privind agricultura ecologică și durabilă și ecoturismul rural, cât și particularităților din teren. Accentul a căzut și pe sustenabilitatea RAISE Youth la nivel local.

Pornind de la mentalitățile tinerilor NEET din România și Bulgaria, psihologul Eugen Dumbravă a susținut un workshop în aer liber cu titlul: ”De ce renunță oamenii?”, unde nu doar vecinii noștri bulgari, ci și NEETs din România, potrivit experienței fiecăruia, și-au exprimat acordul sau dezacordul privind motivele pentru care oamenii se dau bătuți.

Nu au lipsit drumețiile, prânzul și cina tradiționale și delicioase în aer liber, socializarea, bucuria și… bonus… dorința de a rămâne mult timp cu acel zâmbet larg adus pe față de oameni cu inimă mare.