20 decembrie marchează Ziua Internaţională a Solidarităţii Umane, zi dedicată sărbătoririi unităţii în diversitate fiind, de asemenea, o oportunitate de a reaminti guvernelor să-şi respecte angajamentele faţă de acordurile internaţionale și, totodată, o zi de acțiune pentru a încuraja noi inițiative de eradicare a sărăciei.

Solidaritatea este identificată în Declarația Mileniului drept una dintre valorile fundamentale ale relațiilor internaționale din secolul XXI, în care cei care suferă sau beneficiază cel mai puțin merită ajutor din partea celor care beneficiază cel mai mult. În consecință, în contextul globalizării și al provocării creșterii inegalităților, consolidarea solidarității internaționale este indispensabilă.

Prin iniţiativa proclamării Zilei Internaţionale a Solidarităţii Umane, precum şi prin constituirea Fondului mondial de solidaritate pentru eradicarea sărăciei, conceptul de solidaritate a fost promovat ca fiind esenţial în lupta împotriva sărăciei. Conceptul de solidaritate a definit activitatea Organizaţiei Naţiunilor Unite de la fondarea acesteia.

Crearea Naţiunilor Unite a adus statele şi popoarele lumii împreună pentru a promova pacea, drepturile omului şi dezvoltarea socială şi economică. Organizaţia a fost fondată pe premisa de bază a unităţii şi armoniei dintre membrii săi, exprimată în conceptul de securitate colectivă, care se bazează pe
solidaritatea şi determinarea membrilor săi de a se uni în vederea menţinerii păcii şi securităţii internaţionale.

Mai multe informații pot fi găsite pe: https://www.un.org/en/observances/human-solidarity-day.