Covid 19 Update:

Evoluția îmbolnăvirilor cu Covid 19 și-a continuat trendul ascendent și în luna noiembrie. Din ce în ce mai multe localități au intrat în carantină. La nivel național, măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor s-au menținut, iar prognozele sunt sumbre.

În cadrul proiectului, au continuat activitățile de formare în format online și, acolo unde a fost posibil, au avut loc întâlniri față în față, dar cu un număr limitat de persoane (maxim 10) și cu respectarea recomandărilor făcute de autorități. Fiecare activitate a fost planificată în urma analizei prealabile a evoluției cazurilor de infectări din localitățile respective.

RAISE Demo Center:
Vrancea (Păunești)
Galați (Liești)
Tulcea (Mahmudia)

RAISE Youth România lucrează activ cu NEETs din județele Tulcea, Constanța, Galați și Vrancea pentru a-i ajuta și susține în a se dezvolta și a-și îmbina potențialul personal cu imensul potențial natural al Dunării (Tulcea) și al litoralului Mării Negre (Constanța), cu potențialul natural și istoric al Vrancei și cu potențialul agricol al județului Galați.

Cele trei centre demonstrative care vor funcționa în aceste județe vor asigura resurse, sprijin și îndrumare tinerilor NEETs în ceea ce privește agricultura sustenabilă și ecoturismul. Tinerii vor avea ocazia să experimenteze și să lucreze alături de oamenii locului de la care vor prelua istorii de viață de succes care să îi motiveze, tehnici de lucru care să le dea încredere și experiențe care să le confirme competențele.

Abilități și competențe:

În luna noiembrie, 45 de NEETs au finalizat cursul de „Cameristă”. Principalul obiectiv urmărit a fost acela de a asigura formarea și certificarea abilităților necesare pe piața muncii din industria hotelieră, recunoscute de autorități și solicitate de angajatori, în special pentru tinerii cărora le lipsește orice formă de calificare pentru a-i ajuta să fie angajați.

Cursuri TURISM: Cameristă

În urma pregătirii teoretice, tinerii au participat la activități practice în vederea formării și dezvoltării competențelor necesare ocupației. În această perioadă, participanții au fost susținuți de formatori și de mentorii locali împreună cu formatori specializați în agricultura durabilă. Au fost stabilite parteneriate cu producătorii agricoli locali pentru a asigura condițiile pentru desfășurarea activităților practice pe parcursul cursului. Cursul a oferit tinerilor NEET posibilitatea de a învăța, de a practica și de a-și dezvolta abilitățile necesare în industria ospitalității.

În urma examenului de absolvire, desfășurat cu succes, aceștia au obținut certificatul de absolvire, document emis de Ministerul Educației cu privire la calificarea „Cameristă”, cod COR 516201.

Competențe DIGITALE:

Noi grupe de tineri au beneficiat de cursuri pentru dezvoltarea competențelor digitale și pe parcursul lunii noiembrie. S-a ajuns astfel la cea de-a zecea sesiune online și tinerii NEET participanți și-au arătat interesul de a se implica în activitățile proiectului RAISE Youth și chiar de a invita alți prieteni NEET la următoarele sesiuni online digitale.

În România, și nu doar aici, pandemia a provocat schimbări importante la toate nivelurile în implementarea proiectului, cea mai mare provocare constând în asistarea tinerilor NEET din grupul țintă să învețe, într-un timp foarte scurt, cum să folosească instrumentele de comunicare audio și video prin intermediul internetului, pentru a completa activitățile de învățare față în față cu sesiuni intense de instruire online axate pe competențe DIGITALE, agricultură durabilă și ecoturism rural. Partea pozitivă este aceea că noile circumstanțe i-au determinat să devină mai abili și mai deschiși la schimbare.

Realizarea majoră de până acum, dar și provocarea în același timp, a constat în convingerea NEETs să participe la sesiunile online, să rămână înregistrați și să se concentreze până la sfârșitul programelor de formare, să fie atenți, să pună întrebări, să discute, să interacționeze, în condițiile în care, evident, ar fi preferat ca întâlnirile să aibă loc față în față. Puțini din cei care au participat la cursurile online dispun de cunoștințele necesare pentru a lucra cu ușurință cu aplicațiile online, dar, în ciuda acestei realități, au fost identificate și încurajate bune practici în rândul grupului nostru țintă.

SERVICII SOCIALE:

Atelierele de lucru au fost proiectate pentru a răspunde nevoilor clar exprimate ale tinerilor NEETs. Tinerii au ocazia să abordeze teme importante pentru ei și să discute cu specialiști care îi pot ajuta: medici, psihologi, asistenți sociali, artiști.

Mai multe informații despre proiectul RAISE Youth pot fi consultate pe site-ul „AUR” – A.N.S.R.U. http://www.resurseumane-aur.ro/raise.