Primul Centru Demo RAISE s-a lansat oficial vineri, 18 decembrie 2020, la Păunești (jud. Vrancea), în prezența primarului din localitate, a coordonatorilor regionali și a tinerilor NEETs care vor să se (auto)angajeze în domeniul agriculturii sustenabile & ecoturismului rural și care vor primi toată susținerea de care au nevoie pentru formarea profesională și mentorat pe parcursul unui an de învățare practică, prin experiență, din partea mentorilor și experților proiectului.
A fost o întâlnire despre oameni, despre un anumit tip de oameni, ca cei care sunt implicați în proiectul RAISE Youth, oameni care chiar fac ceva pentru semenii lor. Întâlnirea a debutat cu un inventar al motivelor pentru care renunță oamenii (se cred lipsiți de putere, nu știu clar ce își doresc, nu își folosesc talentele, nu fac schimbări, se tem de viitor, așteaptă să fie ajutați ori muncesc prea mult), tocmai pentru a accentua faptul că oamenii din proiectul RAISE Youth nu se dau bătuți, lucru pe care vor să îl transmită în mod special și țintelor lor, tinerii NEETs, pe care vor să îi acompanieze în călătoria (auto)angajării prin antreprenoriat social.
Au fost prezenți, la fața locului, coordonatorii locali, asistenți sociali, voluntari, un artist local, primarul din Păunești, Gheorghe Popa, alți reprezentanți ai autorităților locale și tineri NEETs, iar ceilalți membri ai echipei de proiect au participat online, prin Zoom. Domnul Popa a felicitat inițiativa RAISE Youth și ne-a asigurat că ne vom bucura de întreg spijinul autorităților locale pe toată perioada cât Centrul va fi activ.
După prezentarea oficială a proiectului și a principalelor beneficii ale primului Centru Demo RAISE, a luat cuvântul Gabriel, un tânăr NEET, care, referindu-se la cursurile de formare profesională pe care le-a urmat până acum, în special cursul de competențe digitale, a mulțumit trainerilor pentru că “l-au adus pe linia de plutire”, că l-au ajutat să își organizeze mult mai bine timpul. Sfatul lui pentru ceilalți tineri participanți a fost să își gestioneze bine timpul pentru a-și îmbunătăți educația și formarea.
Cosmin Bârzan, coordonator în regiunea Tulcea-Constanța, unde operează un alt Centru Demo regional, a vorbit despre impactul unui astfel de proiect în viețile tinerilor și despre importanța învățării experiențiale.
Moderatorul întâlnirii, psihologul Eugen Dumbravă a punctat câteva dintre caracteristicile tinerilor NEETs, observate în întâlnirile directe cu aceștia: sunt curioși în privința lucrurilor noi, manifestă interes pentru tehnologie, noutatea, cum este și învățarea experiențială oferită de acest proiect, îi atrage și îi activează.
Aceste disponibilități ale lor ne fac să credem că proiectul a venit la momentul potrivit în România și a venit prin oamenii potriviți.
Vă invităm să urmăriți dezvoltarea Centrelor Demo pe: www.neets-romania.ro și https://www.facebook.com/RAISEYouthRomania.
Proiectul RAISE Youth – “Acțiuni în mediul rural pentru un antreprenoriat inovativ și sustenabil pentru tineri”, finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene pentru creșterea gradului de ocupare al tinerilor, este implementat în România de Asociația Națională a Specialiștilor în Resurse Umane (http://www.resurseumane-aur.ro/raise).