Un tânăr curajos din Iaşi, Alexandru Popoaea, a transformat ferma de subzistenţă a familiei în una modernă, cu bani europeni. Pornind aproape de la zero, a ajuns să cultive sute de tone de legume care au căutare până în Germania.

Tânărul a preluat pasiunea tatălui, care s-a apucat de legumicultură în anii ’90, şi a transformat-o într-o afacere profitabilă. A urmat Facultatea de Horticultură, iar specializarea l-a ajutat să înțeleagă cum să treacă de la subzistenţă la competitivitate. A reuşit să obţină o finanţare europeană de 40.000 de euro.

A făcut eforturi să îşi găsească lanţuri de distribuţie şi a reuşit, odată cu modernizarea fermei, şi creşterea producţiei. Distribuie legumele în magazine, dar şi unei fabrici de procesare din Neamţ. Zacusca, murăturile şi sosurile făcute acolo din legumele cultivate de el sunt apreciate peste hotare.

„70% din producţie pleacă spre Austria, Germania, Polonia. O dau la export, pentru că acolo se caută produse româneşti. Au gust, nu sunt chimizate excesiv, nu sunt pe substrat artificial, sunt pe pământ”, explică Alexandru Popoaea.

Mai multe despre provocările sale, aici: https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/un-tanar-a-facut-minuni-cu-ferma-familiei-si-acum-exporta-produse-cu-gust-romanesc-la-noi-e-o-problema-cu-bisnitareala-1374473